iklan

Fakta menarik babagan Iron | Sing menarik babagan unsur kimia

Zat besi dikenal minangka unsur utama urip ing Bumi. Iki penting banget kanggo awak manungsa lan digunakake ing pirang-pirang obyek rumah tangga.


Warta Mung 5% POPULASI sing bakal ngerti

iklan

Kasunyatan menarik babagan Iron


Wesi minangka logam transisi ing sel 26 ing tabel unsur periodik. Wiwit jaman biyen, manungsa nggunakake besi luwih saka 5000 taun. Nyatane, sawetara wesi paling tuwa sing dingerteni manungsa tiba saka langit, kayata meteorit. Kanggo awak manungsa, zat besi minangka nutrisi penting ing panganan. Kajaba iku, wesi minangka logam penting banget kanggo nggawe bedane saka pencakar langit nganti peralatan omah. Mangkene 10 kasunyatan menarik babagan elemen iki!

Informasi babagan unsur Fe ing tabel sistem periodik

10 Fakta Menarik babagan Iron

1. Wesi minangka unsur umum ing Bumi uga ing saindenging jagad iki. Iki minangka unsur paling akeh nomer papat ing kerak bumi kanthi massa 5.6% lan unsur paling kaloro ing jagad iki. Wesi minangka elemen paling abot sing digawe fusi ing lintang.

Wesi minangka elemen paling abot sing digawe fusi ing lintang.

2. Wesi minangka logam magnet pertama sing ditemokake. Watu kasebut digunakake para navigator kuna amarga bisa dadi kompas, nuduhake kutub utara magnetik; iki diterangake dening filsuf Yunani kuno Thales of Miletus ing taun 600 SM.

3. Inti cair Bumi digawe saka wesi cair lan nikel, sing cepet banget mili kanggo njaga lapangan geomagnetik sing nglindhungi kita saka partikel lan badai Matahari sing mateni.

 

Inti cair Bumi digawe saka wesi cair lan nikel

4. Kewan lan tanduran uga butuh wesi. Tanduran nggunakake wesi kanggo nggawe klorofil, sing banjur digunakake kanggo fotosintesis. Manungsa nggunakake zat besi ing hemoglobin kanggo ngeterake oksigen menyang sel. Sawetara bakteri nggunakake klompok wesi-belerang kanggo ndandani nitrogen.

Udakara 70% zat besi ing awak manungsa ditemokake ing hemoglobin sel getih abang. Hemoglobin nggawa oksigen saka paru-paru menyang kabeh jaringan liyane. Kekurangan zat besi ing manungsa nyebabake anemia, jantung kudu pompa luwih angel kanggo ngimbangi kekurangan oksigen ing getih.

5. Umume asteroid sing tiba ing Bumi yaiku watu, ana sawetara meteorit kanthi kandungan zat besi 90% utawa luwih.

Meteorit Hoba iki digawe saka 82 nganti 83% wesi, mung kobalt 1%, 16 nganti 17% nikel, lan jumlah unsur liyane.

6. Wesi bisa uga mineral penting, nanging akeh banget ing awak sing bisa beracun. 20mg zat besi per kg bobot awak dianggep beracun, dene 60mg per kg bisa nyebabake.

7. Sawetara kewan duwe indera ing ngisor iki - indra magnetik. Magnetit ditemokake ing pirang-pirang kewan kalebu bola madu, dara lan lumba-lumba. Kewan kasebut sensitif marang medan magnet bumi, menehi pituduh arah sing apik.

8. Wesi ora mesthi magnetik. Alotrope alpha iku ferromagnetik nanging beta allotrope ora.

9. Sawetara sumber panganan laut sing paling akeh kaya wesi yaiku tuna, kerang, kerang lan urang. Kanggo panganan sing paling akeh panganan wesi sing bisa dikonsumsi kalebu molase, tahu, saos tomat, lentil, ...

Heme-iron minangka jinis wesi sing gampang digunakke ing awak manungsa. Bisa ditemokake ing unggas, iwak lan daging.

10. Dina iki, 90% logam olahan iku wesi. Umume iki digunakake kanggo nggawe baja, kaya sing wis dingerteni, sing penting banget kanggo nggawe macem-macem prekara: wiwit saka pencakar langit nganti peralatan omah.

Wesi akeh digunakake ing produksi baja. Wesi uga digunakake kanggo nggawe balok sing dikuatake lan beton bertulang

 

Rating

Fakta menarik babagan Iron | Sing menarik babagan unsur kimia

Gunggunge lintang kanggo artikel iki yaiku: 5 in 1 review
Rating: 5 / 5 stars

Sponsor Kita

TVB Ora Bisa Mbukak

Breaking News

Informasi Menarik Mung Sawetara Wong sing Ngerti


Iklan formulir penghasilan mbantu kita njaga konten kanthi kualitas paling dhuwur kenapa kita kudu masang pariwara? : D

Aku ora pengin ndhukung situs web (cedhak) - :(