iklan

Kasunyatan menarik babagan Cobalt | Sing menarik babagan unsur kimia

Kobalt unsur duwe kaendahan, kekuatan uga kerjasama sing luar biasa. Kobalt minangka logam perak sing mengkilap banget lan uga magnetik.


Warta Mung 5% POPULASI sing bakal ngerti

iklan

Kasunyatan menarik babagan Cobalt


Kobalt minangka logam transisi sing ana ing sel 27 ing Tabel Sistem Périodik. Wiwit jaman kuna, senyawa kobalt wis digunakake dening manungsa kanggo nggawe keramik biru lan barang kaca. Kajaba iku, kobalt nduweni peran biologis lan akeh digunakake ing industri penting. Ing ngisor iki 10 fakta menarik babagan unsur kobalt!

Lokasi kobalt ing tabel sistem périodik

10 fakta menarik babagan unsur kobalt

1. Jeneng Kobalt asalé saka tembung Jerman kanggo elf, "Kobold" dening para penambang sing menehi jeneng kobalt amarga padha nganggep yen unsur kasebut disiram amarga bijih kasebut ngetokake asap beracun nalika masak. mlayu. Banjur, para ilmuwan nemokake yen gas beracun ora disebabake kobalt, nanging amarga arsenik sing ana ing bijih kasebut mbentuk gas arsenik sing beracun banget.

Biru kobalt

2. Kobalt wis digunakake dening manungsa paling ora 2,600 taun minangka pewarna biru kanggo kaca lan keramik sing penting. Kobalt uga ditemokake ing perhiasan Romawi lan Persia kuna, patung Mesir, ing reruntuhan Pompeii, lan nalika Dinasti Ming lan Tang China.

Jar keramik iku biru kobalt

3. Ing taun 1735, ahli kimia Swedia Georg Brandt (1694-1768) nganalisis pigmen biru peteng sing ditemokake ing bijih tembaga. Brandt mbuktekake manawa pigmen kasebut ngemot unsur anyar, sing banjur dijenengi Cobalt. Dheweke bisa nduduhake manawa kobalt minangka sumber warna biru ing kaca, sing sadurunge dianggep amarga bismut sing ditemokake karo kobalt.

4. Kobalt, sanajan nyebar kanthi akeh, mung 0.001% saka kerak bumi. Iki ditemokake ing jumlah cilik ing nikel-wesi lan meteorit terrestrial alam, ing Srengenge lan atmosfer lintang, lan ing kombinasi karo unsur liyane ing banyu alam, ing kerak ferromangan jero ing segara. , ing lemah, ing tetanduran lan kéwan, lan ing mineral kayata cobaltite, linnaeite, skutterudite, smaltite, heterogenite, lan erythrite.

5. Kobalt minangka unsur tilak sing penting ing nutrisi ruminansia (sapi, wedhus) lan nalika mateng sel getih abang, DNA lan uga mbantu njaga sistem saraf sing sehat. Kuwat ing manungsa ing bentuk vitamin B 12, siji-sijine vitamin sing dikenal ngemot unsur abot kasebut.

Kobalt minangka unsur tilak penting ing nutrisi ruminansia (sapi, wedhus) lan nalika mateng sel getih abang, DNA. 

6. Cobalt-60 digunakake kanggo ngasilake sinar gamma sing digunakake kanggo nambani kanker lan disinfect pasokan medis.

7. Kobalt iku salah siji saka sawetara unsur sing ferromagnetic. Ing suhu sing dhuwur banget, kobalt nahan magnetisme, saengga migunani kanggo magnet sing digunakake ing generator lan hard drive. Kajaba iku, nalika logam sing tepat dicampur, kobalt uga bisa mbentuk bahan sing disebut "superalloys" sing nahan kekuwatane ing tekanan dhuwur lan suhu dhuwur.

8. Ing pertengahan abad kaping-20, sawetara pabrik bir nggunakake kobalt minangka aditif bir amarga mbantu njaga sirah bubbly. Nanging, enggal ditemokake yen kombinasi kobalt, konsumsi alkohol sing dhuwur lan diet sing ora sehat nyebabake risiko gagal jantung sing luwih dhuwur. Panggunaan kobalt ing bir ora diterusake sawise panemuan iki.

Logam kobalt

9. Kaca warna kobalt paling tuwa sing ditemokake ing Mesir lan wiwit taun 1550-1292 SM.

10. Ing taun 2010, klompok ilmuwan Jerman sing pisanan nyathet yen atom ngganti spine. Panemon kasebut digawe nggunakake atom kobalt.

 

Rating

Kasunyatan menarik babagan Cobalt | Sing menarik babagan unsur kimia

Gunggunge lintang kanggo artikel iki yaiku: 5 in 1 review
Rating: 5 / 5 stars

Sponsor Kita

TVB Ora Bisa Mbukak

Breaking News

Informasi Menarik Mung Sawetara Wong sing Ngerti


Iklan formulir penghasilan mbantu kita njaga konten kanthi kualitas paling dhuwur kenapa kita kudu masang pariwara? : D

Aku ora pengin ndhukung situs web (cedhak) - :(